Zdjecie glówne

Szanowni Państwo,

Ziemia Dobrzyńska jest związana z życiem Fryderyka Chopina.

Najbardziej znany jest dwór w Szafarni, który za czasów , kiedy bywał w nim Chopin wyglądał zupełnie inaczej niż obecny XIX wieczny eklektyczny pałac/ willa.

Nie istnieje najbardziej chopinowski ze wszystkich odwiedzanych przez kompozytora dworów – dwór w Gulbinach w gminie Brzuze.

Obiekty odwiedzane prze Chopina nie zachowały się do naszych czasów, albo przetrwały w bardzo zmienionej formie architektonicznej.

Naszą ideą jest odtworzenie na makietach architektonicznych obiektów w Ziemi Dobrzyńskiej związanych z Fryderykiem Chopinem i umieszczenie ich wizerunków w miejscach gdzie te obiekty kiedyś istniały.

Stworzenie wirtualnej trasy chopinowskiej po Ziemi Dobrzyńskiej będzie elementem stworzenia turystyki Choinowskiej dla zwiedzających z Polski i zza granicy.

Mamy wielkie szczęście iż Przewodniczącym Rady Nadzorczej naszej Fundacji jest Pan Piotr Mysłakowski wybitny chopinista, autor książek o Fryderyku Chopinie i jedyny naukowiec,który poświęcił książkę matce Chopina, stale współpracujacy z Polskim Towarzystwem Chopinowskim, uznany ekspert miedzynarodowy. To dzieki Niemu jesteśmy w stanie stworzyć program turystyki chopinowskiej w bardzo interesującej formie i merytorycznie na najwyższym poziomie.

Program ten będzie realizowany we współpracy partnerskiej z wieloma gminami Ziemi Dobrzyńskiej. Jedynie taka współpraca może dać dobry efekt.

Zapraszamy do współpracy

Zarząd Fundacji Ziemia Dobrzyńska