banner
Zdjecie glówne

Szanowni Państwo,

Pozwólcie zaprosić się do wzięcia udziału w tym niezwykłym festiwalu, który jako Fundacja Ochrony Dziedzictwa, Kultywowania Tradycji, Wspierania Kultury i Rozwoju Lokalnego "Ziemia Dobrzyńska" organizujemy pro bono już po raz kolejny z rzędu, a mimo to nadal z niewyczerpaną ciekawością festiwalowych wydarzeń i wakacyjną radością na kolejne interesujące spotkania w gronie przyjaciół Chopin en Vacances.

Z wyrazami szacunku i nadzieją na wspólne muzyczne, niezapomniane przygody lego lata.

Michał Korsak z małżonką Beatą, Korsakowie połoccy h. Korsak z majątku Bardziłowicze,
obecnie we dworze Wyręba w Balinie na Ziemi Dobrzyńskiej

Festiwal Chopin en Vacances – we dworach i krajobrazach Ziemi Dobrzyńskiej, Mazowsza, Ziemi Łęczyckiej, organizowany jest każdego lata, nieprzerwanie od 2017 roku, dla przypomnienia inspirujących letnich wakacji młodego Fryderyka Chopina spędzanych dwukrotnie na Ziemi Dobrzyńskiej, gdzie gościł i koncertował we dworach miejscowej szlachty i arystokracji, poprzedzany sławą genialnego młodzieńczego wirtuoza fortepianu. Uroki życia wiejskiego, zwyczaje i muzyka ludowa, piękno polskiego krajobrazu i będąca w pełnym, letnim rozkwicie przyroda oraz wspaniałe kulturalne tradycje polskiego szlacheckiego dworu i ziemiańskiego kulturalnego salonu, ukształtowały trwale wrażliwość i indywidualność artystyczną młodego Fryderyka.

<<<< więcej informacji na stronie festiwalu